Studentsko savjetovalište Nisi sam/a

Studentsko savjetovalište Nisi sam/a

Studentsko savjetovalište

Razlozi zbog kojih nam se studenti najčešće javljaju

Teškoće vezane uz studiranje

 • prilagodba na studij
 • teškoće u učenju
 • nedostatak motivacije
 • obeshrabrenost
 • ispitna anksioznost
 • loša organizacija vremena

Teškoće u odnosima

 • problemi unutar obitelji
 • problemi s prijateljima
 • problemi u vezi,
 • socijalna neprilagođenost i
 • anksioznost
 • usamljenost

Osobno nezadovoljstvo

 • nisko samopoštovanje
 • nisko samopouzdanje
 • kriza identiteta
 • seksualnost
 • loša slika o sebi
 • depresivnost

Zašto doći kod nas

Studentsko savjetovalište Nisi sam/a

Emocionalne poteškoće najčešći su razlog dolaska naših studenata

Iskustvo našeg dugogodišnjeg rada sa studentima različitih profila s različitih fakulteta pokazalo nam je da su tehničke poteškoće s učenjem rjeđe izvori problema na putu do diplome. Emocionalne poteškoće su te koje prevladavaju kod studenata s poteškoćama u studiju. Ponekad predstavljaju i nepremostivu prepreku u uspješnom završavanju studija.

Rad sa studentima pokazao nam je da postoje tri glavna razloga zbog kojih nam se studenti najčešće javljaju

1. Teškoće vezane uz studiranje: prilagodba na studij, teškoće u učenju, nedostatak motivacije, obeshrabrenost, ispitna anksioznost, loša organizacija vremena.

2. Teškoće u odnosima s drugima: problemi unutar obitelji, s prijateljima ili u vezi. Socijalna neprilagođenost i anksioznost, usamljenost, problemi u komunikaciji.

3. Osobno nezadovoljstvo: nisko samopoštovanje, nisko samopouzdanje, kriza identiteta, seksualnost, loše navike, depresivnost.

Zanimljivo je da se upravo emocionalne poteškoće jako rijetko uzimaju kao argumenti kod osude nečijeg studentskog neuspjeha ili zastoja. Vještine tog područja iz nekog razloga podrazumijevamo i zahtijevamo jedni od drugih. Činjenica je da veliki postotak vremena tijekom mladosti provodimo unutar ustanova unoseći veliku količinu informacija kako bismo jednoga dana bili konkurentni na tržištu rada i zarađivali novac od kojeg ćemo živjeti.

Živjeti – učimo usput.

A  život ne daje upute, nego nudi iskustva iz kojih učimo- sami.

Što ti nudimo u Studentskom savjetovalištu?

U našem savjetovalištu ideja za kojom se vodimo nije jukebox korisnih stručnih savjeta nego otvaranje prostora za susret. 

Odnos koji se događa između studenta i savjetnika odnos je dvije osobe, jedinstven i poseban, u svoj ljepoti svoje raznolikosti.

Nema nikakvih moranja ili ciljeva koje je moraš postići. Nema stručnjaka koji će te analizirati, osuđivati ili dijagnosticirati.

Kroz razgovor u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi otvaraju se prilike za poticaj, upoznavanje, slušanje, napuštanje iluzija, otkrivanje sebe i svojih potreba, osvještavanje svoje motivacije i učenje kako preuzeti odgovornost za sebe, svoj studij i svoj život.

Poruka koju šaljemo krije se u samom naslovu našeg savjetovališta. „Nisi sam/a“ nije samo krilatica nego i naša misao vodilja.

Na tebi je da se usudiš pokucati na naša vrata. Mi smo ti koji ćemo ti iskreno, prijateljski i zainteresirani otvoriti vrata za tvoju priču.

Ako nakon savjetovanja napustiš naše prostorije s idejom da nisi sam/a, ma koliko ti se ponekad problemi na tvom studentskom putu činili nesavladivi, naša će misija biti ispunjena a smislenost postojanja savjetovališta opravdana. 

RADNO VRIJEME: prema dogovoru, uz prethodni dogovor putem e-mail-a.

CIJENA: cijena jednog susreta (60 min): 100 kn*

* Odnosi se isključivo na studentice i studente Sveučilišta u Zagrebu.

Studentsko savjetovalište

Naši savjetovatelji

Upoznaj naš tim

Tko smo to mi pojedinačno, možeš pročitati ovdje:

Marianne Martinuš

Marianne Martinuš

Vanja Milošević

Vanja Milošević

Pavle Perković

Pavle Perković

Ivana Sladić Kljajić

Ivana Sladić Kljajić

O nama

Studentsko savjetovalište Nisi sam/a

Studentsko savjetovalište NISI SAM/A pruža psiho-socijalnu podršku svim studentima sa zagrebačkog područja po povlaštenoj cijeni od 100 kn/60 minuta (sveučilišta, visoke škole, veleučilišta).

Savjetovalište djeluje od 2009. godine. Najprije je bilo registrirano pri udruzi Hrabri telefon, a usluge savjetovanja su se provodile u prostoru Studentskog centra Zagreb koji nam je ustupao besplatno svoj prostor za rad.

Tijekom 2013. godine savjetovalište je bilo registrirano pri udruzi Kontesa Nera koja je u svom radu bila više usmjerena na rad s mladima. Usluge savjetovanja su se provodile u novom prostoru u Ilici 230 kojeg je savjetovalište dijelilo s udrugom  PsihoPLANET – Centar za savjetovanje, edukaciju i osobni razvoj.

Zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji s PsihoPLANET-om, voditeljica Ana se odlučila krajem 2013. godine savjetovalište prenijeti na udrugu PsihoPLANET čime se krug stručnjaka povećava, a savjetovalište dobiva svoje nove sjedište u prostorima udruge PsihoPLANET u Ilici 230. Savjetovalište se u prosincu 2015. seli u prostor u Domobransku 3, te u u siječnju 2020. u svoje stalno sjedište u Savskoj cesti 38.

Važnost postojanja Savjetovališta prepoznali su nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Sveučilište u Zagrebu koji su nam dali pismenu potporu u daljnjem radu. Također je ostvarena formalna suradnja s tri visoke škole – Visokom školom Kairos i Visokom školom međunarodnih odnosa i diplomacije te od 2020. s RIT Croatia, ranije poznatom kao Američka visoka škola za management i tehnologiju (ACMT).

 

 

Za mene je bavljenje psihoterapijom i izazov i avantura, koji nikada ne prestaju. Radi se o akciji, o strasti, oblikovanju, izražavanju, učenju, stvaranju. Radi se o igranju i iskrenom istraživanju. 

Pavle Perković, savjetovatelj

Iskustva

 Što o nama kažu studentice i studenti

Prije malo manje od dvije godine prvi put sam doživjela depresivnu epizodu i to je bio trenutak u kojem sam odlučila potražiti stručnu pomoć. Došla sam uplašena, zbunjena i s brojnim pitanjima, izašla sam sigurnija i s mnogo više odgovora. Razgovori su bili prožeti razumijevanjem, toplinom i dobila sam smjernice za dalje na kojima sam i danas toliko zahvalna.

Danijela (23)

Studentica, Sveučilište u Zagrebu

“Kao studentici Pravnog fakulteta, bila mi je potrebna podrška u boljem nošenju s ispitima i osjećajem osamljenosti. Vrlo brzo sam se uvjerila u dobrobit razgovora te sam nastavila s psihoterapijom. Napokon sam iskreno počela prihvaćati, a ne bojati se, svojih osjećaja. I dalje imam bolje i gore dane, s tim da je ogromna razlika u tome kako percipiram “gore dane” i što imam alate za uspješnije nošenje s izazovima koji su ispred mene. Ogromno hvala Ivani! :)”

Ana (30)

Studentica, Sveučilište u Zagrebu

Prije malo manje od dvije godine prvi put sam doživjela depresivnu epizodu i to je bio trenutak u kojem sam odlučila potražiti stručnu pomoć. Došla sam uplašena, zbunjena i s brojnim pitanjima, izašla sam sigurnija i s mnogo više odgovora. Razgovori su bili prožeti razumijevanjem, toplinom i dobila sam smjernice za dalje na kojima sam i danas toliko zahvalna.

Danijela (23)

Studentica, Sveučilište u Zagrebu

Naš blog

Članci

Kako uspješno učiti

Kako uspješno učiti

Kako uspješno učiti?Kako uspješno učiti Vjerojatno ste tijekom dosadašnjeg školovanja razvili svoju tehniku učenja koja vam je omogućila da uspješno savladate nastavno gradivo i na kraju, da postanete student/ica. Međutim nastava na fakultetima je koncipirana nešto...

Odgovornost

Odgovornost

Kako biti odgovoran? „Osobna“ i „društvena“ odgovornost Odgovornost je pojam koji se u današnjem medijskom prostoru spominje više nego ikad. Pri tome se obično govori o osobnoj i društvenoj odgovornosti. Ljude se upućuje i moli da se ponašaju odgovorno i da se brinu...

Što je stres?

Što je stres?

Što je stres? Često slušamo kako je stres uzročnik  raznih problema ili kako bi bilo važno da smanjimo stres. Jeste se pri tome ikada zapitali što je ustvari stres? Prirodna reakcija Stres označava promjene u psihofizičkom stanju i funkcioniranju osobe kada se suočimo...

Naši partneri

RIT Croatia

Jeste li spremni pokucati na naša vrata?

Na vama je da se usudite pokucati na naša vrata. Mi smo ti koji ćemo vam iskreno, prijateljski i zainteresirani otvoriti vrata za vašu priču.

Ako nakon savjetovanja napustite naše prostorije s idejom da niste sami, ma koliko vam se ponekad problemi na vašem studentskom putu činili nesavladivi, naša će misija biti ispunjena a smislenost postojanja savjetovališta opravdana.