Što napraviti kada je ljubavna veza pred raspadom?

Naša ljubavna veza je jedan od nama najvažnijih odnosa. Ali zašto je to ustvari tako? Zašto je upravo ljubavna veza odnos o kojemu će često ovisiti osjećamo li se zadovoljni, sretni i ispunjeni?

Društvena smo bića, što znači da su nam važni odnosi s drugim ljudima. Odnosi među nama mogu biti različiti – tako postoje obiteljski odnosi,, odnosi između roditelja i djece, prijatelja, kolega, susjeda i poznanika. Mogu se mijenjati pa nam susjed može postati partner, prijatelj ili poslovni kolega.

Kakav je odnos ljubavna veza ?

Ljubavna veza ili partnerski odnos je drugačiji od ostalih odnosa zbog toga što među partnerima postoje velika očekivanja. Potrebno je da nas partner razumije, prihvaća i voli. Isto tako nam je potrebna podrška u našim odlukama i da nam partner bude oslonac kada nam je teško. Važno je da nas partner razumije kada trebamo promjenu te da se razvija i mijenja zajedno s nama. Želimo uz našeg partnera imati sretniji i ispunjeniji život. Važno nam je da u ljubavnoj vezi imamo bliskost i sigurnost, ali i uzbuđenje i strast.

Kako biramo partnera?

Partnera biramo temeljem iskustava o odnosima koje smo imali u djetinjstvu. Kada prepoznamo u drugoj osobi karakteristike koje su nam poznate, osjećamo privlačnost prema toj osobi. Koliko ćemo biti zadovoljni s našim odnosom, ovisi o tome koliko je partner usklađen s našim očekivanjima.

Što razlikuje dobar i loš partnerski odnos?

Dobar odnos podrazumijeva prihvaćanje partnera s njegovim snagama i slabostima. U takvom odnosu možemo prihvatiti stvari koje ne možemo promijeniti, a poboljšati one koje možemo. Partnera cijenimo i volimo i znamo da on voli i cijeni nas, bez obzira na naše različitosti.

U lošoj ljubavnoj vezi ne možemo prihvatiti partnera kakav jest te od njega očekujemo da se mijenja kako bi nas učinio sretnijima. U lošem odnosu ima osim toga puno nerazumijevanja, neprihvaćanja i kritike.

Kako poboljšati lošu ljubavnu vezu?

Loš odnos možemo poboljšati tako da bolje upoznamo sebe i svoje potrebe. Važno je upoznati svoja i partnerova očekivanja u odnosu te istražiti kako biramo partnera. Tako možemo jasnije vidjeti kako stvaramo ljubavne odnose i koje su nam „slijepe točke“ koje dovode do povreda i frustracije. Kada se upoznamo na taj način, možemo svjesnije birati partnera i kvalitetnije graditi partnerski odnos.

Zašto je prekid ljubavne veze bolan?

Prekid ljubavne veze je uvijek bolan, bez obzira jesmo li sami inicirali prekid ili smo ostavljeni. Nakon prekida odnosa tugujemo radi gubitka. Izgubili smo sve što nam je bilo važno u odnosu i mogućnost zajedničke budućnosti.

Tugovanje je proces kojim emocionalno prihvaćamo ono što znamo da se dogodilo. Može biti različito intenzivan, ovisno o tome koliko je velik naš gubitak.

Kako bismo lakše prebrodili prekid ljubavne veze, potrebno je vrijeme, razumijevanje i podrška okoline.

Prekid odnosa ne moraš prolaziti sam/a. Obrati se stručnjacima u PsihoPLANETU.

Upoznaj ovdje naše terapeute.

Picture desgined by Freepik.

Dogovori svoj termin!

Dogovori susret s jednim od naših savjetovatelja!